
The Division has received the following comments via the Firearms Dealer Division 
Rulemaking email. The Division will respond to certain parties’ comments should the 
Division implement their recommendations into the rule. Some comments submitted 
were not directed at the proposed rules, but rather to the legislation (HB24-1353). These 
comments are not able to be considered as the General Assembly passed this bill and it 
is the duty of the Firearms Dealer Division to implement the new law as written. 
 
 
Dave Rosenfeld 
Fouled Anchor Guns & Gunsmithing 
 
​ RE:  Firearms Storage Clarification 
​ Received February 5, 2025 
 
The January 2025 Draft Revision now includes a safe room as a viable method to secure firearms (Rule 
2-500 Paragraph A section 1.b.). My question for you is what is considered to be or the agreed upon 
definition of a "safe room". 
 
Our store/shop has metal bars that secure the windows and a metal bar door that secures the front door. 
If we were to add an electronic locking mechanism that allowed customers in but locked the door behind 
them while in the store, which secures the firearms within the premises, does this satisfy the secure 
storage requirements while customers are inside and therefore classify our entire store/shop a "safe 
room".  Additionally, are glass display cases located within a safe room still required to be shatterproof? 
 
The reason I bring this up is because a good majority of jewelry stores utilize this option to prevent 
"smash and grabs" and this would do the same for firearms. 
 
If you could please include this topic for discussion in the next session, I would greatly appreciate it. 
 

DIVISION’S RESPONSE SENT ON FEBRUARY 7, 2025 
 
Thank you for submitting your questions.  A "safe room" is used to store firearms that are not on display 
and/or after business hours. Therefore, considering the sales floor/room as a safe room where customers 
are present (even using a self-locking entrance door) does not meet that purpose.  Individual firearms 
displayed or stored in this area must still be secured with a trigger lock or similar device.  If you have 
questions or concerns about your particular facility, please feel free to request that we visit your store for 
approval of your secure storage methods (Rule 2-500(A)(1)(g).  Display cases located in a safe room do 
not require shatterproof glass. 

 
 
Jennifer Severinsen 
Rocky Mountain Pawn 
 
​ RE:  Rule 3-110 section b verbiage question 
​ Received on February 11, 2025 
 
I was reading in preparation for tomorrows call. 
 
Pg. 22, Rule 3-110, section B 
 
Firearms business transactions: The Dealer shall maintain records of any pistols or revolvers..... 
 
Shouldn't this say maintain records of all firearms...  Why does it only say Pistols or revolvers? You don't 
want the same records for other firearms? 



DIVISION’S RESPONSE SENT ON FEBRUARY 11, 2025 

The rule currently mirrors the statute, but you are correct that we prefer records of all firearms 
transactions.  The Division is requesting a statutory change to reflect this.  We would appreciate it if 
dealers would record all firearms transactions, but cannot require it at this time. 

Steve Deaver 
Deaver Hardware 

RE:  shatter proof tape 
Received on February 11, 2025 

my guns are secured in glass cases with locks,  you want me to shatter proof all the glass in my store will 
cost over 1500.00 dollars this new licensing system was not supposed to be an unbearable burden on 
retail businesses but you are making it one.  also what are you going to expect us to do at gun shows for 
security?   

DIVISION’S RESPONSE SENT ON FEBRUARY 11, 2025 

Thank you for your comments.  Rule 2-500(a)(1) lists several methods for securing firearms for sale. 
Subparagraph (c) permits the use of shatter-resistant film, but does not require it.  Also, subparagraph (g) 
permits you to secure your firearms in a manner that is "reasonably designed to prevent unauthorized use 
of a Firearm, approved in advance by the Department in writing."  Please let us know if you would like us 
to visit your facility for the purpose of approving your secure storage method(s).  The statute and rules 
are silent regarding gun shows. 

Fred 
Bison Tactical 

RE:  Questions about Dealer definitions 
Received on February 11, 2025 

I am a FFL Type 07, and SOT Type 72. 

If I have a facility in Colorado, but perform no sales of firearms or NFA items in the state of Colorado, do I 
need to register as a Firearm Dealer? 

Similarly, if I am a gunsmith, and provide services, but do not do retail sales, do I need to register as a 
Dealer? 

DIVISION’S RESPONSE SENT ON FEBRUARY 11, 2025 

Thank you for your questions.  A Type 07 FFL licensee who does not sell firearms at retail to the public is 
not required to apply for a State Permit.  However, a gunsmith does. 

Colorado Revised Statute 18-12-401.5 requires every "dealer" to obtain a state permit.  The Act defined 
"dealer", in 18-12-101(b.4) as: "Federally licensed firearm dealer" means a licensed dealer as defined in 
18 U.S.C. sec. 921 (a)(11).  The Federal Code, 18 U.S.C. Section 921(a)(11)(B) defines a “dealer,” in 
relevant part, as any person engaged in the business of repairing firearms or of making or fitting special 
barrels, stocks, or trigger mechanisms to firearms.”  A person meeting this definition is commonly referred 
to as a “gunsmith.”  



 
The Division is currently working on the rules and forms with which to apply for a permit.  You may 
continue your business if you submit an application on or before May 2, 2025. We hope to have the 
application available in the near future.  In the meantime, please visit our website at 
https://sbg.colorado.gov/firearms-dealer-division and sign up for industry updates at 
https://lp.constantcontactpages.com/sl/HEXxzz8. 
 
​ FOLLOW UP TO DIVISION’S RESPONSE 
​ Received on February 11, 2025 
 
If I am a Type 07 FFL, and don't sell firearms to the public in Colorado, but do sell firearms retail in other 
states, would I need to be registered as a dealer in Colorado? 
 

DIVISION’S RESPONSE SENT ON FEBRUARY 12, 2025 
 
Thank you for your question.  No, you do not need a state permit as a Type 07 FFL if you only sell at retail 
to the public in other states. However, if you sell one gun at retail in Colorado, you will need to apply for 
and obtain a permit. 

 
 

https://lp.constantcontactpages.com/sl/HEXxzz8

