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November 26, 2014 
 
Douglas A. Gradisar, Esq. 
Gradisar, Trechter, Ripperger & Roth 
1836 Vinewood Lane, Suite 2000 
Pueblo, CO 81005 

 
Dear Mr. Gradisar: 

 
This letter is in response to your request for a position statement pursuant to Rule M 

104(A), 1-CCR 212-1, (2014) and Rule R 104(A), 1-CCR 212-2, (2014), received in our office 
on October 27, 2014.  While this letter represents the good faith opinion of Division personnel 
who are familiar with state marijuana law, we acknowledge that even the most minor variations 
of facts or circumstances presented for review can materially change any analysis.  Therefore, 
the Division does not make any specific or final determination on any of the issues raised.        

 
1. “Is a lender who takes a security interest in furniture and/or fixtures used directly in the 

manufacture or cultivation of Retail Marijuana or Retail Marijuana Products, equipment 
or inventory an owner for purposes of licensing?”  
 
Yes. R204(D) & M204(D) 
 

2. “Is a lender who secures a promissory note by a deed of trust on real property used to 
grow, manufacture or sell marijuana an owner for licensing purposes? 

 
The question contains insufficient information to indicate if a direct or indirect 
financial interest in the marijuana business or establishment exists.  Applicants seeking 
a determination of suitability for licensing must submit an ownership application to the 
state licensing authority for review.  Whether the financial interest constitutes 
ownership will be dependent on the unique facts and circumstances of each case.  
R204(D) & M204(D) 

 
3. If a lender is deemed to have an indirect financial interest as a result of a security 

agreement or deed of trust, must the licensee disclose that relationship to the Medical 
(sic) Enforcement Division and, if so, when? 

 
Assuming the question was intended to ask if disclosure must be made to the Marijuana 
Enforcement Division (MED), CRS § 12-43.4-312 “require(s) a complete disclosure of 
all persons having a direct or indirect financial interest, in each license issues under 
this article.” Disclosure must be made at time of application to the MED.  R204(D) & 
M204(D)      

 



	

2 
DR 4042 (06/12/14)

4. If a lender provides a loan and secures that loan with a promissory note which itself is 
secured by deed of trust on real property used to grow, manufacture or sell marijuana, 
and the lender never forecloses on the deed of trust because payments on the 
promissory note are timely made, has the lender become an “owner” for purposes of 
licensing regulations, and if so, when did the lender become an “owner?”  

 
Please see response to Question #2 above.   

 
5. Under the situation in Question #4 immediately above, in the event a lender is required 

to foreclose on the deed of trust, under the regulations and the law, hasn’t the lender 
become an “owner” on multiple occasions?  
 
The unique facts and circumstances of each case may or may not constitute ownership 
which is the basis for the requirement of that all direct and indirect financial interests 
be disclosed.  R204(D) & M204(D)    
 

 
Thank you for your inquiry.   If you have additional information or any questions, please 
contact Jim Burack, MED's Chief of Investigations, at jim.burack@state.co.us.  

 
Sincerely, 
 

 
       Lewis Koski 

Director	
 

 
 
 


