
	

 

 1707 Cole Blvd., Suite 300 
 Lakewood, CO 80401 
 

 

 
 
 
March 19, 2019 
 
Sent via email  
 
Pat Duddy 
GPS transportation LLC 
2186 S. Jason St.  
Denver, CO 80223 

 
 
Dear Mr. Duddy:  
 

This letter is in response to your request for a Statement of Position pursuant to Rule M 104(A), 1 
CCR 212-1, and Rule R 104(A), 1 CCR 212-2, submitted to the Marijuana Enforcement Division 
(“Division”) on January 19, 2019. Your request asked the following questions:   
  
“1. The Colorado Medical Marijuana Code, subsection 44-11-406(1)(a) C.R.S., specifies that “a medical 
marijuana transporter license may be issued to a person to provide logistics, distribution, and storage of 
medical marijuana and medical marijuana-infused products.” As part of providing logistics and 
distribution of medical marijuana and medical marijuana-infused products pursuant to subsection 44-11-
406(1)(a) C.R.S, can a licensed medical marijuana transporter collect a service fee for facilitating or 
brokering wholesale transactions of medical marijuana and/or medical marijuana-infused products 
between licensees, so long as the medical marijuana and/or medical marijuana-infused products subject 
to such wholesale transactions are then transported by the medical marijuana transporter between the 
transacting licensees?  
 
2. The Colorado Retail Marijuana Code, subsection 44-12-406(1)(a) C.R.S., specifies that “a retail 
marijuana transporter license may be issued to a person to provide logistics, distribution, and storage of 
retail marijuana and retail marijuana products.” As part of providing logistics and distribution of retail 
marijuana and retail marijuana products pursuant to subsection 44-12-406(1)(a) C.R.S., can a licensed 
retail marijuana transporter collect a service fee for facilitating or brokering wholesale transactions of 
retail marijuana and/or retail marijuana products between licensees, so long as the retail marijuana 
and/or retail marijuana products subject to such wholesale transactions are then transported by the retail 
marijuana transporter between the transacting licensees?” 
  
Division Response: 
 

A Medical or Retail Marijuana Transporter (“Licensed Transporter”) may charge a fee for the 
discrete service of transporting or storing marijuana, marijuana concentrate and marijuana products 
pursuant to the Medical Marijuana Code, 44-11-101 et seq., C.R.S. (“Medical Code”), and the Retail 
Marijuana Code, sections 44-12-101 et seq., C.R.S. (“Retail Code”). However, a Licensed Transporter is 
prohibited from facilitating or brokering sales of marijuana, marijuana concentrate and marijuana 
products.  

 
A Licensed Transporter shall “only exercise those privileges granted to it by the state licensing 

authority.” Rule M 1601(A), 1 CCR 212-1, and Rule R 1601(A), 1 CCR 212-2. The Medical Code and 
Retail Code permit Licensed Transporters “to provide logistics, distribution, and storage of” marijuana 



	

2	
 

and marijuana products. §§ 44-11-406(1)(a) and 44-12-406(1)(a), C.R.S. Licensed Transporters may also 
“take transportation and delivery orders, receive, transport, temporarily store, and deliver” marijuana, 
marijuana concentrate and marijuana products. See Rules M 103 and 1601(C), 1 CCR 212-1, and Rules R 
103 and R 1601(C), 1 CCR 212-2. Nothing in either the Medical Code, the Retail Code, or the rules 
promulgated thereto, prohibits a Licensed Transporter from charging a fee for the distinct services of 
transporting or storing marijuana, marijuana concentrate and marijuana products. 

 
 To the contrary, Rule M 1602(A), 1 CCR 212-1, and Rule R 1602(A), 1 CCR 212-2, expressly 

prohibit a Licensed Transporter from selling, giving away, buying, or receiving complimentary marijuana, 
marijuana concentrate, and marijuana products under any circumstance. See also Rule M 103, 1 CCR 
212-1, and Rule R 103, 1 CCR 212-2.1 Facilitating or brokering a sale falls within the meaning of 
“selling” marijuana, which is prohibited by a Licensed Transporter. Facilitating or brokering a sale, 
therefore, is not one of the privileges granted to Licensed Transporters by the State Licensing Authority. 

 
 Finally, only a person that is expressly authorized by the Medical Code, the Retail Code, and 
State Licensing Authority rules to sell marijuana, either directly to a consumer or patient or by 
transferring to another licensee, is permitted to do so. 2 Further, a licensee who exercises privileges that 
are not granted by the State Licensing Authority for that license, may be suspended, fined or revoked for 
acting outside the scope of their licensed privileges. See §§ 44-11-601 and -901, and 44-12-601 and -901, 
C.R.S. 

 
Thank you for your inquiry. 
 
Sincerely,  
 

 
 
James Burack 
Director 
Marijuana Enforcement Division 
                                                 
1 The Retail Code broadly defines the terms sale or sell:  
 

"Sale" or "sell" includes to exchange, barter, or traffic in, to solicit or receive and order except 
through a licensee licensed under this article 12, to deliver for value in any way other than 
gratuitously, to peddle or possess with intent to sell, or to traffic in for any consideration promised 
or obtained directly or indirectly  

 
§ 44-12-104(31), C.R.S. Although the Medical Code does not define “sale” or “sell,” the definition in the Retail 
Code should be instructive given the parallel types of licenses issued under the Medical Code and the Retail Code. 
See also § 2-4-203(d), C.R.S. 
 
2 The following licensing types are expressly authorized by the Medical Code, the Retail Code, and State Licensing 
Authority rules to sell marijuana, either directly to a consumer or patient or by transferring to another licensee: 
Medical Marijuana Center, Retail Marijuana Store, Optional Premise Cultivation Facility, Retail Marijuana 
Cultivation Facility, Medical Marijuana-Infused Products Manufacturer, and Retail Marijuana Products 
Manufacturing Facility. See, e.g., §§ 44-11-402(1)(a), -402(2)(b), -402(3)(a), 44-11-403(1), 44-12-402(1)(a), -
402(1)(b), -402(2)(b), -403(1), -404(1)(b), Rules M and R 103, 1 CCR 212-1 and 2, and Rules M and R 401, 1 CCR 
212-1 and 2, Rules M and R 501, 1 CCR 212-1 and 2, and Rules M and R 601, 1 CCR 212-1 and 2. 
 




