
TABLE GAMES INDUSTRY MEETING MINUTES 
September 21, 2011 

 
1. Ed Weisel asked whether or not player controlled tip wagers are legal.  Apparently many casinos 

are allowing them but each house handles it differently.  On a craps table a player will wager a 
player controlled place bet for the dealer.  The winnings are being paid to the dealer and dropped 
as a toke, but the wager is being left up to play again.  The Wildwood casino treats these as the 
players wager and the player can decide to give the whole thing to the dealer or just the 
winnings.  Mardi Gras stated that the DOG told them tip wagers cannot be player controlled.  In 
other jurisdictions tip wagers are player controlled.  Chris Moore pointed out that part of the act 
requires that tips be dropped immediately.  The question is whether or not the non-winning 
portion of the wager can be left up to play again.  Also, if a player has his own wager plus a tip 
bet and his wager goes over $100.00 can the house allow him to keep the tip bet up?  What if the 
place bet hits and the player wants to press both the place bet and the tip bet instead of taking 
their winnings?  Chris Moore was under the impression that Jimmy Wattles had told everyone to 
stop allowing place bets. 

 
UPDATE: Without a statutory change to the Limited Gaming Act, we cannot allow player 
controlled tip wagers to remain in play.  We cannot allow a wager to exceed $100 when pressed. 

 
2. There have been several requests for rule changes regarding the field trial process.  Joan 

Patterson stated that removing a new game from the floor at the end of the field trial confuses the 
public and that dealers have to be retrained when the game is allowed to be played again.  When 
considering this rule change request the DOG has to consider Gaming Act 12-47.1-818 which 
says that no game shall be played until the rules are approved by the commission.  The TGC is 
proposing to change Rule 325 to require a minimum of 75 days and a maximum of 180 days for 
field trial.  This will allow enough time for the TGC to evaluate a game in the event that a casino 
wishes to end the field trial early, and will also allow the TGC to determine that a game is going 
well enough to begin the rule writing process.  In the event that the game is working out well the 
TGC will work toward getting the game rules through commission approval, and the following 
review period, with the provision that the game will remain on the floor in field trial status until 
the rules are effective and the game can be offered by any interested casino. The TGC will aim at 
getting these changes to the commission by June 2012.   

 
3. Someone asked whether or not field trial is required on public domain games.  The TGC 

responded that Pai Gow is the only public domain game field trialed in years and indicated that 
the DOG wants to retain the option to require field trial even on public domain games. 

 
4. There has bee a request for a rule change to rule 828 regarding how to deal with a misdealt or 

exposed card.  Currently the rule requires that the misdealt card is offered to players and then to 
the dealer.  The proposed change would require the misdealt card to be burned if the players 
request a third card.  If no one asks for third card then the dealer has to take the misdealt card if 
he can use it and burn it if he can’t.  The dealer must take the card if he can use it because it will 
upset the players if the dealer automatically burns the card and draws the next card from the shoe 
and gets a winning hand.  This way the dealers have no decision about taking the card or not.   

 
5. Kim Tran from the Golden Mardi Gras made a request to change Rule 841 which states “neither 

the amount of the tournament entry fee nor the amount of all allowable player buy-ins may 
exceed $10,000. If both an entry fee and buy-ins are used at a single tournament, then the 



combined amount of both the entry fee and all allowable buy-ins shall not exceed $10,000”.  The 
request is to raise the entry fee and buy-in amounts to $100,000.  The DOG changed the rules for 
poker tournaments to match the current black jack tournament rules when Amendment 50 was 
passed.  The $10,000 limit was established before A50 raised betting limits to $100.  The 
proposed change would affect fees and buy-ins for the entire tournament, not for individual 
customer fees and buy-ins. 

 
6. There have been several requests for the DOG to allow craps and roulette tournaments and 

variation games.  The TGC will be looking into making the necessary changes to the Rules but 
cannot place a timeline on when those changes will be done. 

 
7. Someone stated that they would like to see more denominations of value chips approved for use 

on table games.  Chris Moore asked her to submit a rule change request with her proposal. 
 

8. The ICMP are being updated to state that the required number of card decks in storage in the pit 
podium is whatever the casino needs for its daily operations. 

 
9. Joan Patterson asked whether or not the TGC has considered changing the 3 month rolling and 

12 month rolling variance investigation requirements for Table Games, by game type. She would 
like to see the ICMP written to include a requirement to look at losses per table rather than by 
game type.  The Division responded that we don’t want there to be an assumption that the loss on 
one table washes with another, or from one shift to another.  We will entertain suggestions which 
include some assurance that there will be a review on a daily basis, game by game rather than by 
game type.  Ed Weisel suggested looking at daily fluctuations by game, but monthly or quarterly 
investigations by game type.  They indicated they will try to come up with some suggestions. 

 
10. The industry brought up using value checques on the inside bets versus outside bets in 

Roulette.  When the Division last entertained this rule change request there was strong internal 
opinion.  The industry relayed that in other jurisdictions, (Vegas), house rules were in place 
allowing only one player to use value checques at a time.   Chris informed the industry the item 
will be readdressed if the industry submits a new request with support from multiple properties.   

   
11. Someone stated that in Nevada players are allowed to play multiple hands at Three Card Poker.  

In order for that to be allowed in Colorado Shuffle Master would have to submit a request to 
change the game rules because it is a proprietary game. 

 
 
 


